Dingen die absoluut niet thuishoren in je afvoer

Veel mensen spoelen nog steeds spullen door het toilet die daar absoluut niet voor bedoeld zijn. Dit lijkt misschien onschuldig, maar het leidt regelmatig tot verstopte afvoeren en een hoop ongemak. Zo’n verstopping in de toiletafvoer is lastig zelf op te lossen en kan in de meeste gevallen alleen door een professioneel ontstoppingsbedrijf worden verholpen.

Je toiletafvoer is in werkelijkheid alleen bedoeld voor lichaamsafval en een beetje toiletpapier. Al het andere hoort er niet thuis en zal op den duur voor problemen zorgen. In deze blog kijken we naar een aantal verrassende dingen die professionals nog regelmatig tegenkomen tijdens het ontstoppen, maar die absoluut niet thuishoren in het riool. 

Vochtige doekjes in de toiletafvoer

In de afgelopen jaren zijn vochtige doekjes ontzettend populair geworden, maar ze zijn een van de grootste boosdoeners als het gaat om toiletverstoppingen. Deze doekjes worden vaak gebruikt voor een snelle schoonmaak of als alternatief voor toiletpapier, maar zelfs als de verpakking aangeeft dat ze ‘toilet vriendelijk’ zijn, blijven de meeste doekjes moeilijk door te spoelen. Dit komt doordat ze dikker en zwaarder zijn dan normaal toiletpapier, waardoor ze makkelijker vast komen te zitten in de afvoerleiding.

Een simpele oplossing voor dit probleem is de gebruikte doekjes in de vuilnisbak te gooien, niet in het toilet. En als je ze als vervanging van toiletpapier gebruikt, kun je beter overstappen naar gewoon toiletpapier. Toiletpapier valt namelijk gemakkelijker uit elkaar en zorgt daardoor voor minder problemen.

Kattenbakkorrels en grind uit je aquarium

Regelmatig komen de korrels uit de kattenbak of zelfs grind uit hun aquarium in het toilet terecht doordat mensen het verontreinigde water of de korrels gewoon door het toilet spoelen. Wat mensen zich onvoldoende realiseren is dat dit materiaal zich snel kan ophopen in de leidingen. Kattenbakkorrels, zelfs die van het zogenaamde ‘houten’ type, zorgen gemakkelijk voor een opstopping die resulteert in een verstopte afvoer. 

Hetzelfde geldt voor kleine steentjes of grind uit bijvoorbeeld een aquarium. De zwaardere materialen blijven vaak op dezelfde plek achter in de afvoer. Dit leidt op den duur tot blokkades die moeilijk op te lossen zijn.  Zorg er dus voor dat er geen kattenbakvulling en grind in het toilet terechtkomen. Gooi het gewoon in de vuilnisbak voor het restafval. 

Bouwafval door het toilet spoelen

Bij een verbouwing komt vaak veel afval vrij, en soms denken mensen dat het een goed idee is om materialen als cement, gips of zand door het toilet te spoelen. Helaas leidt dit bijna altijd tot ernstige verstoppingen. Bouwmaterialen zoals aangemaakte mortel, gipsblokken of zelfs zand hopen zich op en zorgen voor volledig verstopte leidingen. 

Is het eenmaal te laat en heb je een verstopte afvoer, dan is het meestal niet eenvoudig zelf de blokkades te verwijderen. Dat is meer een zaak voor een professional, gezien bouwmateriaal lastig te verwijderen is. Wanneer je zelf probeert dergelijke verstoppingen op te lossen, leidt dit gemakkelijk tot schade aan de riolering. 

Bouwafval hoort absoluut niet in het riool dus breng het vooral naar de stort of een ander inzamelpunt. Bouwafval in je riool levert je niet alleen verstoppingsproblemen op, maar het is bovendien schadelijk voor het milieu. Ook met een blik op de kosten, is het verstandiger om je bouwafval op de juiste manier af te voeren. 

Plastic en medische materialen

Een relatief nieuw fenomeen is het doorspoelen van plastic en medische materialen, zoals mondkapjes, plastic handschoenen en schoonmaakdoekjes. 

Vooral sinds de corona pandemie komen deze materialen steeds vaker in het riool terecht. Dit zorgt niet alleen voor een blokkade in de afvoer, maar ze komen uiteindelijk ook in afvalwaterzuiveringsinstallaties terecht, waar ze voor serieuze problemen kunnen zorgen. Gooi deze materialen daarom altijd bij het restafval en vooral niet in het toilet. Het voorkomt dat de toiletafvoer verstopt raakt en het is ook beter voor het milieu.